Jak wynika z danych populacyjnych endometrioza należy do przewlekłych, estrogenozależnych chorób o podłożu zapalnym. Charakteryzuje się występowaniem komórek endometrium (błony śluzowej macicy, poza jamą macicy). Wśród głównych objawów należy wymienić m.in.: przewlekły ból miednicy, bolesne i obfite miesiączki, niepłodność czy ból przy stosunku. Choroba dotyka nawet 10% kobiet w wieku rozrodczym i wymaga holistycznego podejścia terapeutycznego.
W odniesieniu do żywienia kluczowym wg badań da Silva i wsp. (2021) jest stosowanie protokołu diety śródziemnomorskiej przeciwzapalnej, która ma istotny wpływ na obniżenie parametrów stanu zapalnego w organizmie pacjentki.
Do elementów diety przeciwzapalnej w przypadku endometriozy zalicza się m.in.:
- spożycie świeżych warzyw i owoców,
- spożycie tłustych ryb morskich i owoców morza, które obfitują w przeciwzapalne kwasy tłuszczowe omega-3,
- podaż nasion roślin strączkowych (soczewica, ciecierzyca, fasola, soja),
- obecność w sposobie żywienia produktów pełnoziarnistych i wysokobłonnikowych np. płatki owsiane, kasze, otręby, pieczywo pełnoziarniste,
- dodatek oliwy z oliwek dobrej jakości,
- spożycie chudego nabiału, a w tym produktów mlecznych fermentowanych (kefir, maślanka),
- podaż zielonej herbaty i kawy z dobrej jakości ziaren,
- dodatek gorzkiej czekolady min. 70% kakao oraz surowego kakao,
- przyprawy o charakterze przeciwzapalnym np. kurkuma, imbir, czosnek, cynamon, bazylia, oregano,
- uważne jedzenie tzw. mindful eating.
Ponadto w zależności od sytuacji klinicznej i wyników badań, należy rozważyć (indywidualnie!) suplementację witaminy C, D, E, kwasów tłuszczowych omega-3, kurkuminy, N-acetylocysteiny, magnezu z witaminą B6 czy kwasu alfa-liponowego. Niekiedy warto również dodać zioła np. niepokalanek mnisi.
Jeśli cierpisz na endometriozę i szukasz spersonalizowanego planu żywieniowego, to skorzystaj z konsultacji u naszego dietetyka klinicznego mgr Dominiki Grońskiej : UMÓW WIZYTĘ.
Opracowanie: @dominika_gronska_dietetyk