Śniadanie 7:00
Jajka na miękko z grzankami z awokado i rzodkiewką
Składniki:
Chleb razowy 2 x kromka, 70 g
Awokado 0.5 x sztuka, 70 g
Rzodkiewka 8 x sztuka, 120 g
Sól 1 x szczypta, 0.3 g
Pieprz czarny 2 x szczypta, 0.6 g
Sok z cytryny 1 x łyżka, 6 g
Jajko 2 x sztuka, 100 g
Przygotowanie:
Wodę w garnku zagotować, delikatnie włożyć jajko i gotować ok 4 minuty. Pieczywo podgrzać w piekarniku. W międzyczasie awokado przekroić, wydrążyć miąższ łyżką, rozgnieść widelcem, doprawić sokiem z cytryny, odrobiną soli i pieprzem. Rzodkiewki umyć, pokroić w plastry. Na ciepłe kromki chleba nałożyć pastę z awokado i rzodkiewkę. Zjeść z jajkami na miękko.
II Śniadanie 11:00
Deser malinowo-kokosowy
Składniki:
Maliny 80 gramów
Jogurt naturalny 1 x małe opakowanie 150 g
Wiórki kokosowe 1 x łyżka 6 g
Przygotowanie:
Bezpośrednio przed podaniem połączyć jogurt z malinami i posypać wiórkami kokosowymi
Obiad 15:00
Zapiekany bakłażan z nadzieniem z mięsa mielonego, pieczarek i pomidorów
Składniki:
Bakłażan 1 x sztuka, 240 g
Pieczarki 3 x garść, 180 g
Cebula 1 x sztuka, 100 g
Pomidor 2 x sztuka, 340 g
Oliwa z oliwek 1 x łyżka, 10 g
Sól 1 x szczypta, 0.3 g
Pieprz czarny 1 x szczypta, 0.3 g
Papryka słodka w proszku 1 x szczypta, 0.3 g
Majeranek suszony 3 x szczypta, 1.5 g
Mięso mielone z indyka 80 x gram, 80 g
Kasza gryczana 3 x łyżka, 45 g
Przygotowanie:
Cebulę i pieczarki drobno pokroić i poddusić na rozgrzanej i natłuszczonej patelni (w razie potrzeby podlać wodą). Następnie dodać mięso mielone i podsmażać wszystko ok 7 minut. Doprawić przyprawami do smaku. Bakłażana przekroić na pół, oprószyć lekko solą i poczekać aż puści sok, po czym go opłukać. Wydrążyć łyżką miąższ. Pomidory pokroić i dodać do usmażonego mięsa. Dusić do momentu aż woda z pomidorów lekko odparuje. Następnie wypełnić bakłażany farszem i wstawić do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Piec ok 40 minut . Podawać z ugotowaną kaszą.
Kolacja 19:00
Sałatka makaronowa z brokułami, pomidorem, słonecznikiem oraz serem typu feta
Składniki:
+ Makaron pełnoziarnisty 50 x gram, 50 g
+ Brokuł 4 x różyczka, 100 g
+ Sałata masłowa 5 x liść, 25 g
+ Pomidor 1 x sztuka, 170 g
+ Pestki słonecznika 1 x łyżka, 10 g
+ Pieprz czarny 1 x szczypta, 0.3 g
+ Bazylia suszona 1 x szczypta, 0.3 g
+ Ser typu feta 1,5 x plaster, 45 g
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente. Różyczki brokuła ugotować do miękkości (uważać aby nie rozgotować). Makaron wymieszać z brokułem, nasionami słonecznika, pokrojonym w plasterki pomidorem i porwaną na części sałatą. Wierzch posypać pokruszonym serem typu feta. Doprawić do smaku pieprzem i bazylią.
*UWAGA jest to tylko przykład jadłospisu, podana kaloryczność, rozkład posiłków w ciągu dnia itp. nie są uniwersalne i nie będą odpowiednie oraz bezpieczne dla każdego. Proszę mieć na uwadze, że kwestie te są bardzo indywidualne i zależą od wielu czynników.