ZADZWOŃ DO NAS - 12 352 25 25

Insulinooporność- przykładowy dzień jadłospisu 1600 kcal

Śniadanie 7:00 

Jajka  na miękko z grzankami z awokado i rzodkiewką

Składniki:

Chleb razowy 2 x kromka, 70 g

Awokado 0.5 x sztuka, 70 g

Rzodkiewka 8 x sztuka, 120 g

Sól 1 x szczypta, 0.3 g

Pieprz czarny 2 x szczypta, 0.6 g

Sok z cytryny 1 x łyżka, 6 g

Jajko 2 x sztuka, 100 g

Przygotowanie:

 Wodę w garnku zagotować, delikatnie włożyć jajko i gotować ok 4 minuty. Pieczywo podgrzać w piekarniku. W międzyczasie awokado przekroić, wydrążyć miąższ łyżką, rozgnieść widelcem, doprawić sokiem z cytryny, odrobiną soli i pieprzem. Rzodkiewki umyć, pokroić w plastry. Na ciepłe kromki chleba nałożyć pastę z awokado i rzodkiewkę. Zjeść z jajkami na miękko.

II Śniadanie 11:00 

Deser malinowo-kokosowy

Składniki:

Maliny 80 gramów

Jogurt naturalny 1 x małe opakowanie 150 g

Wiórki kokosowe 1 x łyżka 6 g

Przygotowanie:

Bezpośrednio przed podaniem połączyć jogurt z malinami i posypać wiórkami kokosowymi

Obiad 15:00 

Zapiekany bakłażan z nadzieniem z mięsa mielonego, pieczarek i pomidorów

Składniki:

Bakłażan 1 x sztuka, 240 g

Pieczarki 3 x garść, 180 g

Cebula 1 x sztuka, 100 g

Pomidor 2 x sztuka, 340 g

Oliwa z oliwek 1 x łyżka, 10 g

Sól 1 x szczypta, 0.3 g

Pieprz czarny 1 x szczypta, 0.3 g

Papryka słodka w proszku 1 x szczypta, 0.3 g

Majeranek suszony 3 x szczypta, 1.5 g

Mięso mielone z indyka 80 x gram, 80 g

Kasza gryczana 3 x łyżka, 45 g

Przygotowanie:

Cebulę i pieczarki drobno pokroić i poddusić na rozgrzanej i natłuszczonej patelni (w razie potrzeby podlać wodą). Następnie dodać mięso mielone i podsmażać wszystko ok 7 minut. Doprawić przyprawami do smaku. Bakłażana przekroić na pół, oprószyć lekko solą i poczekać aż puści sok, po czym go opłukać. Wydrążyć łyżką miąższ. Pomidory pokroić i dodać do usmażonego mięsa. Dusić do momentu aż woda z pomidorów lekko odparuje. Następnie wypełnić bakłażany farszem i wstawić do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Piec ok 40 minut . Podawać z ugotowaną kaszą. 

Kolacja 19:00

Sałatka makaronowa z brokułami, pomidorem, słonecznikiem oraz serem typu feta

Składniki:

+ Makaron pełnoziarnisty 50 x gram, 50 g

+ Brokuł 4 x różyczka, 100 g

+ Sałata masłowa 5 x liść, 25 g

+ Pomidor 1 x sztuka, 170 g

+ Pestki słonecznika 1 x łyżka, 10 g

+ Pieprz czarny 1 x szczypta, 0.3 g

+ Bazylia suszona 1 x szczypta, 0.3 g

+ Ser typu feta 1,5 x plaster, 45 g

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente. Różyczki brokuła ugotować do miękkości (uważać aby nie rozgotować). Makaron wymieszać z brokułem, nasionami słonecznika, pokrojonym w plasterki pomidorem i porwaną na części sałatą. Wierzch posypać pokruszonym serem typu feta. Doprawić do smaku pieprzem i bazylią.

*UWAGA jest to tylko przykład jadłospisu, podana kaloryczność, rozkład posiłków w ciągu dnia itp. nie są uniwersalne i nie będą odpowiednie oraz bezpieczne dla każdego. Proszę mieć na uwadze, że kwestie te są  bardzo indywidualne i zależą od wielu czynników.

 

Umów wizytę teraz - do dietetyka przyjmującego w naszym szpitalu

mgr Dominika Grońska - dietetyk kliniczny


mgr Dominika Grońska - dietetyk kliniczny

mgr Karolina Dereń - spec. dietetyk


mgr Karolina Dereń - dietetyk, Kraków

 

Rejestracja Wizyty

Spis treści

Kontakt

ul. Dworska 1B, 30-314 Kraków
[email protected]


Szpital Dworska - Kraków

Godziny otwarcia

Poniedziałek:
7:30 - 20:30
Wtorek:
7:30 - 20:30
Sroda:
7:30 - 20:30
Czwartek:
7:30 - 20:30
Piątek:
7:30 - 20:30
Sobota:
7:30 - 14:00
Niedziela:
nieczynne
lokalizacja parkingu

Parking koło Szpitala Dworska - wjazd od ulicy Bułhaka